top of page

20 päivää laulujoogaa Simonkodissa muistisairaiden kanssa

 

1. päivä 30.3.2015

 

Minulla ei ollut minkäänlaista kuvaa siitä, miten vanhukset reagoivat laulujoogaan, kuinka moni osallistuu. Ajattelin, että kaikki laulavat mukana. Aloitimme niin, että laulujoogasin ensin vaikeammin muistisairastuneiden kanssa. He istuivat edessäni ja kirjoitin taululle, mitä laulamme. Aloitimme Omkara harjoituksesta, harjoitus: Omkara harjoitus: 

Intialaisissa vedisissä kirjoissa kerrotaan, kuinka esiaikaiset näkijät kykenivät näkemään ja kuulemaan äänen ihmisessä. Ensimmäiset äänet, jotka nämä näkijät paikansivat, olivat A-U ja M. Sama sana on käytössä hieman eri muodossa eri puolilla maapalloa: HUM- tiibettiläisillä, Amin-muslimeilla, Amen- egyptiläisillä, kreikkalaisilla, roomalaisilla, juutalaisilla, kristityillä.

Intialaisen näkemyksen mukaan koko universumi syntyi esiaikaisen olennon; Shri Sada Shivan puhtaan tietoisuuden halun voimasta. Kun hän halusi luoda, hänen luova voimansa; Adi Shakti erkani hänestä. Tämä luova voima aloitti luovan prosessin ja se manifestoitui yhdessä samaan aikaan esiaikaisen äänen; Omkaran kanssa. Tästä taas syntyi sana A-U-M.

Tämän AUM sanan sanotaan sisältävän kolme eri luonnon osa-aluetta:

A-halun ja olemassaolon voima

U-tekojen ja luovuuden voima

M-evoluution ja tietoisuuden voima

Uskoi näihin vanhoihin teksteihin tai ei, laulettuaan noita kolmea äännettä pitkään ja laittamalla kaiken huomion omaan ääneen laulaessa, jokainen yleensä tuntee aina jollain tapaa itsensä rauhoittuneensa. Siis äänissä on jo itsessään voimaa 

 

Omkar harjoituksessa lauletaan 

Omkar-harjoitus 

 

3 x SA

3 x A

3 x U

3 x M

3 x AUM

3 x AUOM

3 x AUOOM

3 x OM

 

Näistä äänteistä

A aktivoi vasenta sympaattista hermostoamme ja halun ja tunnepuoltamme. 

U aktivoi oikeaa sympaattista hermostoamme ja toiminnan ja luovuuden voimaa meissä. 

o ja O taas resonoivat aivoissamme ja tasapainottavat sitä aluetta meissä. 

M taas aktivoi parasympaattista hermostoamme ja henkisen kasvun voimaa meissä. 

Tämä harjoitus siis tasapainottaa meitä kokonaisvaltaisesti. 

 

 

  1. Harjoitus numero 2. oli Rauhoittava Om harjoitus. 

  2.  

  3. Tässä harjoituksessa käytetään pelkkää OM äännettä laulaen sitä neljältä eri sävelkorkeudelta. Eri sävelillä ja niiden taajuuksilla on erilainen vaikutus kuulijaansa ja laulajaansa. Sydämen alueella on 22 eri hermoa ja näiden ääni voidaan kuulla. Intiassa näitä ääniä kutsutaan shruteiksi. Ne voidaan kaikki kuulla yhdessä oktaavissa. Mutta niiden kaikkien käyttäminen samassa laulussa olisi mahdotonta, joten otettiin käyttöön 12 shrutia. Näistä taas 7 on valittu ja asetettu tiettyjen intervallien päähän toisistaan oktaavissa. Meillä länsimaissa näiden sävelten nimet ovat C,D, E, F, G, A, H, 

 

Intiassa nämä äänet, eli shrutit on nimettu seuraavasti: sa, re, ga, ma, pa, dha, ni, ja sa. Nämä ovat siis kuten meillä do, re, mi, fa, so , la, ti. 

 

Meillä on kehossamme seitsemän hermopunosta, jotka huolehtivat kehomme elinten toiminnasta. Myös äänteitä on seitsemän, ja jokaisella on oma paikkansa, missä se resonoi, ja jonka toimintaan se vaikuttaa. Hermokimppujen alla on myös energiakeskukset, eli chakrat ja nämä äänteet myös tasapainottavat noiden chakrojen puhtaita ominaisuuksia.

Nämä eri äänet resonoivat kehossamme niin, että Sa resonoi ensimmäisessä hermopunoksessamme,häntäluun alapuolella, Re toisessa hermopunosessamme, nivusten kohdalla, Ga kolmannessa navan kohdalla, Ma, neljännessä rintalastan kohdalla, Pa viidennessä kurkkukuopan kphdalla, Dha kuudennessa aivojen alueella, Ni seitsemännessä hermopunoksessamme aivojen limbisellä alueella.  

 

Jos laulamme niin sanottuja normaaleja nuotteja, nämä äänet piristävät meitä. Jos taas laulamme alennettuja nuotteja, nämä äänet rauhoittavat meitä.

 

Seuraavassa harjoituksessa käytämme äännettä OM laulaen sitä neljältä eri korkeudeltä. Ja jälleen kolme kertaa jokaisessa sävelessä. Nämä sävelet on valittu sen mukaan, että ne resonoivat niissä keskuksissa, jotka vaikuttavat keskittymiskykyymme, eli huomioomme.  Laulamme harjoituksessa 3x Sa, joka resonoi ensimmäisessä keskuksessa, 3xDha joka resonoi viidennessä keskuksessa, 3x Sa, 3XRe, joka resonoi toisessa keskuksessa, 3xGa, joka resonoi kolmannessa keskuksessa ja 3 xRe ja 3XSa.

 

 

 

Kukaan ei laulanut. He eivät yleensä edes puhu. Yritin saada heitä mukaan ja monet kyllä seurasivat minua, mutta kukaan ei laulanut. Pari naisista alkoi kovasti häiritsemään ja heidät piti viedä pois. Jonkin aikaa laulettuani ymmärsin, että minun pitää vain laulaa yksin ja kuljin heidän joukossaan ja lauloin aina jokaisen vieressä. Hoitajat sanoivat, että pari vanhusta, jotka nukahtivat session aikana, näyttivät hyvin rauhallisilta kasvoiltaan nukkuessaan, että laulujooga kyllä rauhoitti heitä. Olin ehkä vähän järkyttynyt tästä aloituksesta, kun en ollut koskaan ollut muistisairaiden kanssa tekemisissä. 

 

Siirryimme toiselle puolelle, jossa oli virkeämpiä vanhuksia. Heistä yksi, Leila nimeltään, lauloi todella reipaasti mukana. Erik lauloi aina välillä. Samoin moni muukin aina välillä. Kävin myös jokaisen luona laulamassa aina vähän aikaa ja silloin moni lauloi, joka ei laulanut muuten mukana. Huomasin, että laulujooga kyllä toi heitä tähän hetkeen ja valppaammaksi. Laulun kautta sain heihin hyvän henkilökohtaisen kontaktin. Moni, joka nukkui, heräsi laulamaan kanssani, kun menin viereen laulamaan. Tuntui myös siltä, että varmasti heille oli tärkeää, että he saivat vahvasti kontaktin myös minuun ja minä heihin. Koin että he kyllä piristyivät session aikana ja poislähtiessäni, kun moikkasin hetitä ja he kaikki sanoivat minulle moi, yksi hoitaja sattui paikalle ja ihmetteli ääneen, että oletpa hyvin saanut heidät mukaan! Yleensä he eivät niin reipaasti moikkaile ketään. 

 

Normaalisti laulujoogatunneilla, etsimme vahvemmin resonanssia ja suun, kurkunpään, kielen asentoja, mutta huomaan, että se olisi liian vaativaa tässä ryhmässä, joten keskitymme vain yleensäottaen siihen, että ääntä tulee ja sitä kuunnellaan ja sen annetaan vaikuttaa. 

 

Tämän ryhmän kanssa lauloimme Omkar-harjoitukset ja molemmat OM harjoitukset, sekä Harjoituksen huomiolle

 

Tämä harjoitus on erityisesti suunniteltu viemään pois yliaktiivisuutta ja rauhoittamaan huomiotamme. Harjoituksessa käytetään edelleen samoja sävelkorkeuksia, mutta emme laula Om tavulla vaan shrutien nimillä. Laulamme ensin madallettuja säveliä. Laulamme ensin kome kertaa Sa, kolme kertaa Re, kolme kertaa Ga, sitten yhden kerran Re, yhden kerran Sa, kolme kertaa Dha ja kolme kertaa Sa. Tämän jälkeen laulamme samat äänteet ja samat shrutit mutta normaaleilla ei alennetuilla sävelillä. Lopuksi laulamme 9 x AUM ja 3x OM. 

 

Huomasin, että laulujooga kyllä toi heitä tähän hetkeen ja valppaammaksi. Laulun kautta sain heihin hyvän henkilökohtaisen kontaktin. Moni, joka nukkui, heräsi laulamaan kanssani, kun menin viereen laulamaan. Tuntui myös siltä, että varmasti heille oli tärkeää, että he saivat vahvasti kontaktin myös minuun ja minä heihin. Koin että he kyllä piristyivät session aikana ja poislähtiessäni, kun moikkasin hetitä ja he kaikki sanoivat minulle moi, yksi hoitaja sattui paikalle ja ihmetteli ääneen, että oletpa hyvin saanut heidät mukaan! Yleensä he eivät niin reipaasti moikkaile ketään. 

 

 

2. Päivä 31.3.

 

Tällä kertaa emme ottaneet erikseen kahta ryhmää, koska pahemmin muistisairaat eivät olleet laulaneet mukana. Laitoimme siis heistä osan toiselle puolelle osallistumaan passiivisina. Tällä kertaa myös Leila lauloi reippaasti mukana ja osasi tehdä kaikki harjoitukset perässäni. Teimme Omkara, om-harjoitukset ja sa, re, ga, harjoituksen. Uutena osallistujana oli nyt mukana Asta, joka olikin ehkä kaikkein reippain ja virkein ja lauloi hyvin mukana. Sirkka lauloi aina kun menin hänen luokseen laulamaan ja …. lauloi myös kun menin hänen luokseen, mutta hänellä oli mennyt ääni niin käheäksi vanhuuden johdosta, että oli vaikea laulaa. Tälläkin kertaa kaikki virkistyivät ja mitään erityistä uutta ei tapahtunut. Ymmärsin, että voi olla myös ongelmallista joidenkin laulaa, koska ääni on mennyt vanhuuden myötä käheäksi, samoin kaikki lihakset ovat vähänkuin lepotilassa kaiken aikaa. 

 

3. 1.4.

 

Tällä kertaa päätimme kokeilla sellaista, että otimme mukaan vain aktiivisesti osallistuneet ja menimme pienempään huoneeseen nimeltä mummola, yhdessä laulamaan. Mukana olivat: Leila, Asta, Erik, ? ja Sirkka. Välillä joku kävi aina vierailevana osallistujana hetken kuuntelemassa. Eräs nainen tuli loppupuolella ja istui tyytyväisen näköisenä melkein puolet tunnista sohvalla kuunnellen ja hymyillen. Leila ja Asta olivat tälläkin kertaa aktiivisimmat. muut lauloivat silloin tällöin, mutta lauloivat kuitenkin, kun menin heidän luokseen laulamaan. Jotenkin kaikkein ihanin oli aina Sirkka, joka torkkui kaiken aikaa, mutta aina hänen luokseen mennessäni ja kun aloin laulaa, hän avasi silmät ja hymyillen lauloi mukana. Heräsi aina hetkeksi. Pienemmässä ryhmässä lauloin enemmän jokaisen kanssa erikseen. Ryhmässä ei syntynyt eripuraa ja kaikki meni mukavasti, mutta huone oli ehkä hieman tukalan pieni. On vaikeaa sanoa, kuinka paljon vanhukset muistavat laulujoogasta, mutta aina mukavasti lähtevät laulamaan, eivätkä kysele mitään. Tuntuu, että he siis jollain tapaa ymmärtävät, mistä laulujoogassa on kyse. Ensimmäistä kertaa kokeilin tällä kertaa Tikka-harjoitusta, jossa tietynlaisen asteikon, joka on rauhoittava luonteeltaan, säveliä lauletaan aina eri rytmissä ja järjestyksessä. Tämä harjoitus pakottaa valppauteen ja kuuntelemaan asteikon säveliä tarkasti ja tuo siis huomiota tähän hetkeen. 

 

Lähinnä Leila ja Asta osallistuivat, mutta pysyivät aika kivasti mukana. 

 

4. 3.4.

 

Tällä kertaa emme olleet mummolassa, vaan taas suuremmassa salissa, mikä tuntui taas toimivammalta ratkaisulta. Useampi pääsee osallistumaan passiivisesti. Oikeastaan mitään ihmeempää ei tapahtunut. Tein kaikki samat harjoitteet kuin edellisenä päivänäkin. 

 

5. 6.4.

Aggressio, Asta ei osallistunut, huono ilmapiiri koko yksikössä…

 

 

6. 7.4.

 

Tänään mukana oli uusi osallistuja, Siiri. Leila kyselee, mihin tätä tietoa kerään. Olen alkanut enemmän laulamaan niin, että ensin laulamme yhdessä harjoitteen ja sitten jokaisen kanssa erikseen niin että muut voivat laulaa mukana, ketkä haluavat. Koen että tämä on hyvä, koska näin saan paremmin kontaktin jokaiseen laulajaan ja ne saavat laulaa enemmän, jotka haluavat. Joten näin laulamme Omkara harjoituksen joka kerta 5-6 kertaa. Nyt otin mukaan myös Beejamantrat. 

 

Ihmisessä on seitsemän eri hermopunosta ja niiden takana on seitsemän eri energiakeskusta, jotka huolehtivat näistä hermokimpuista, sekä henkisestä hyvinvoinnistamme. Näille jokaiselle keskukselle on oma mantrarimpsunsa, nimeltä beeja mantra, joka tasapainottaa tuota keskusta ja vahvistaa sen puhtaita ominaisuuksia. Ensimmäisen keskuksen ominaisuus on viattomuus, toisen luovuus, kolmannen, tyytyväisyys, neljännen turvallisuuden tunne, viidennen kommunikaatio ja kollektiivisuus, kuudennen anteeksianto ja seitsemännen jooga, eli yhteys tähän hetkeen. 

 

Tässä harjoituksessa kaikki pysyivät ihmeen hyvin mukana. Ehkä siksi kun samaa tavua toistettiin useamman kerran. 

 

7. 8.4.

Siiri tuntuu kovasti pitävän laulujoogasta, vaikka torkkuu usein. 

8.10.4.

Tänään oli väsynyt ilmapiiri...

 

9. 13.4.

Teimme lähes kaikki perusharjoitteet ja lopuksi lauloimme Kultainen nuoruus. 

Tuntuu siltä. että sen jälkeen, kun on laulettu laulujoogaharjoitteita, on ääni hyvin auki ja on mukava laulaa jotain "oikeasti". Laulujoogahan ei myöskään tuota tunteita, joten tuntuu mukavalta myös lopuksi luoda mukava tunnetila lauluilla. 

 

 

10. 14.4.

Aloin ottamaan mukaan hieman herätteleviä harjoituksia, kuten hei, hohhoijaa, että saamme kehoon yhteyttä. Alan kiinnittämään huomiota muös siihen, että U ja O vokaaleissa huulet tulevat eteenpäin ja leuka on aina rentona. Jotkin vanhuksista saivat apua myös siitä että tukivat käsillä vyötäröltä laululihaksia ja siten löysivät tukilihaksistoa. 

Spontaani keskustelu joogasta ja laulujoogan vaikutuksista. Astan kommentit. Asta tuntuu saavan eniten laulujoogasta ja on huomannut, että laulujoogan jälkeen on seesteinen olo. Ja sanoo myös että kun hän sulkee silmät ja laulaa, niin kaikki muu häviää. Yllättäen syntyi Riita Siirin ja Astan välille. 

 

11. Tännän oli hieman vaisu päivä ja eräs asukkaista häiritsi jatkuvasti sessiotamme.  5.5.

 

12. 6.5. Tänään mukana olivat Siiri, Sirkka, Leila. Huomaan edistystä tekniikassa. Kuulen, että ääni soi kaikilla paremmin. Vanhukset olivat tänään hereillä koko ajan ja sanoivat että:" tulee ihan hyvä olo, laulavainen olo, ja että lisää ois vain kiva". 

 

13. 7.5.Tänään laulujoogassa on monta mukana. Eerik, Eerikin vaimo Raili myös lauloi melko hyvin mukana, vaikka aiemmin sanoi aina, että ei osaa laulaa. Leila, Siiri ovat mukana. Virkeämpi päivä. 

 

14. 8.5. Tänään on hiljainen päivä. Yhtäaikaa lauluhetki toisella puolen. Mukana ovat Leila, Sirkka ja Siiri. Eerik ei laulanut nyt. Sain kuulla tänään ekaa kertaa että Sirkka ei koskaan laula, joten hieno juttu, että hän on laulanut ainakin jonkin verran joka kerta. Huomaan edistystä laulutekniikassa taas. Mutta unelias tunnelma. Vanhukset torkkuivat jokainen vähän väliä vuorotellen. Laulamme nyt enemmän myös silmät kiinni ja niin huomio pysyy paremmin äänessä. 

 

15. 11.5. Maanantai. Tänään on hyvin porukkaa mukana ja hyvä energia. Mukana ovat Siiri, Sirkka, Asta ja Mikkokin lauloi. Vaikka yleensä vain istuu sivussa ja kuuntelee. 

 

16. 12.5. Hiljainen päivä. Melkein vain Leila lauloi. Mutta edistystä havaittu. Sirkka erityisesti parantanut. 

 

17. 13.5. Hyvä energia. Siiri ja Sirkka ovat väsyneitä. Sirkka hengästyy ja valittaa ettei jaksa. Asta ja Leila ja Raili ovat mukana. Raili laulaa jälleen ihan kivasti ja hymyilee. Otan enemmän teknisiä asioita. Leila ja Asta ovat erityisesti kehittyneet. Yhteissoundi vahvistunut. Asta sanoo, että vatsalihakset/tukilihakset kipetyvät, mutta ei ikävästi. Sanovat että muistavat nämä harjoitteet, koska ne tuntuvat kehossa, vaikka muuten eivät oikein muista asioita. Tuntuvat tykkäävän. Leila kysyy toistuvasti, mihin näitä harjoitteita käytän. Suljemme välillä silmät. Puhumme läsnäolosta. Lopuksi laulamme Kotimaani ompi Suomi ja Kultainen nuoruus ja he laulavat hyvin mukana. Tuntuu siltä. että sen jälkeen, kun on laulettu laulujoogaharjoitteita, on ääni hyvin auki ja on mukava laulaa jotain "oikeasti". Laulujoogahan ei myöskään tuota tunteita, joten tuntuu mukavalta myös lopuksi luoda mukava tunnetila lauluilla. 

 

18. 15.5. Tänään on vaisumpi päivä. Mukana ovat Sirkka, Siiri, Leila ja Raili. Raili laulanut nyt mukana hyvin muutaman kerran. Eilen toimi hänellä ääni paremmin kuin tänään. Oli valittanut huimausta, joten se kuului laulussa. Sirkka on todella väsynyt, mutta laulaa aina, kun otan kontaktia. Siiri myös  aika väsynyt. Leila on hyvin mukana ja pystyy omaksumaan myös lauluteknisiä asioita. Parhaiten pysyvät mukana Omkar harjoituksessa, joka tuntuu olevan hyvin tuttu heille. Eivät tunnu kyllästyvän, vaikka samaa harjoitusta tehtäisiin pitkä aika. 

 

19. 18.5. Tänään oli taas pirteä päivä ja monta osallistujaa mukana. Astan sanoo, että pitää paljon laulujoogasta. 

 

20- 19.5. Päivä ei ollut niin pirteä. Asta, Leila tuntuvat oppineen eniten laulujoogassa. Asta saa eniten tästä ja hänen silmänsä näyttävät kirkastuneilta ja valppailta. Kaikki sanoivat, ettei ole ajatuksia ollenkaan lopuksi. Suurin ihmetys oli Sirkka, joka ei normaalisti ota koskaan osaa mihinkään laulujuttuihin, mutta nyt hän on laulanut aina mukana. 

Laulumuistoja leffateatterista

 

Oli kouluprojekti, jonka toteutimme ensin yhteislaulutilaisuutena Hakasalmen huvilalla ja myöhemmin muistisairaiden kanssa Mereon hoitokodissa Lauttasaaressa. Meitä oli neljän hengen ryhmä; kaksi laulajaa, joista toinen soitti kitaraa, yksi pianisti ja yksi viulisti. Osallistava konsertti koostui vanhoista kaikille tutuista elokuvasävellyksistä, kuten Romanssi, Akselin ja Elinan häävalssi, Love me tender...

 

Olimme luoneet löyhän draaman konsertin ympärille. Kertomuksessamme oli kulkuri, joka haaveili köyhänä miehenä naimisiinmenosta. Minä esitin nuoreksi leskeksi jäänyttä naista. Kulkurin ja leskinaisen tiet kohtaavat tansseissa ja lopulta he menevät naimisiin. 

 

Laulumuistot onnistui todella hienosti hoitokodissa. Konserttiin osallistui n. 10 hoitokodin asukasta ja monet lauloivat mukana lauluissa. Otimme heitä myös mukaan draamaamme, kysymällä välillä heiltä kysymyksiä. Tanssitimme vanhuksia niin, että kävimme ottamassa heitä käsistä kiinni ja keinutimme käsiä. Saimme todella hyvän kontaktin heihin. 

 

Palautetta hoitokodin henkiökunnalta: 

 

"niidenkin jotka ovat useimmiten omissa ajatuksissaan huolimatta ohjelmasta, katseet nousivat, kun tanssiminen alkoi."

 

"Asukkaat nauttivat kovasti, kaikkien vireystaso nousi huomattavasti, varsinkin Tauno Palon aikaiset biisit taisivat olla mieleen, 60-70 -luku jäi ehkä vähän kaukaisemmaksi. Tanssiminen oli todella virkistävää ja kontaktinotto tärkeää. Kellonaika oli todella hyvä. Asukkaat ehtivät levätä lounaan jälkeen ja saivat siirtyä suoraan kahville. Lähes kaikkien osallistuneiden lähimuisti on hyvin rajallinen, silti osa muisti  JOPA kahvihetken jälkeen, että olivat osallistuneet lauluhetkeen.

Tämä on juuri sellaista osallistavaa musiikkitoimintaa, jota toivomme lisää ja toivomme todella, että tulisitte uudelleen."

 

 

bottom of page